Opera og følelser

Maria Hanke - Susanne i Kvindekævl

Hvorfor opera? Hvad er det opera kan, som er så unikt?

Der er mange egenskaber, som gør denne kunstart så fascinerende. Én af de vildeste ting er efter min mening, at det er muligt for den menneskelige stemme at blive så kraftfuld og voluminøs, at den kan høres i et kæmpestort teater. Uden forstærkning.

Det bedste er, når det så stadig lyder dejligt og stemmen har en skøn klang. Så er det skøn sang. Det har været idealet i operaverdenen i århundreder og på italiensk hedder det direkte oversat: Bel Canto.

Bel Canto er navnet på dels en retning indenfor sangteknik også kaldet ‘den italienske skole’ og dels en fællesbetegnelse for for en tidsepoke af overvejende italienske operaer komponeret i 1800-tallet.

Komponister som Bellini, Rossini, Donizetti og Verdi tilhører denne epoke.

Når man hører noget smukt kan man nogle gange blive så grebet af det, at man begynder at græde. Man siger: ”Det går lige ind”.

Musik har evnen til at røre helt inde inderst. Den kan bypasse dit intellekt og kommunikere direkte med dit følelsescenter.

Og hvorfor er det godt? Hvad skal jeg bruge det til? Spørger du måske.

Jo, sagen er den, at du har masser af følelser, der strømmer igennem dig hvert øjeblik – ideelt set.

De fleste af os har lært fra vi var helt små, at nogle følelser var gode og andre grimme. Nogle følelser var det ok at udtrykke, andre måtte gemmes væk, fornægtes eller fortrænges.

Men gæt engang: De er der stadigvæk!

Din krop husker det hele. Og følelser, der ikke er blevet udtrykt og har fået lov at bevæge sig, får din energi til at stagnere. Det hober sig op, bliver måske til små fysiske skavanker eller træthed.

Måske et generelt lavt energiniveau, som du bare lige så stille har vænnet dig til, men som også er utilfredsstillende.

På længere sigt kan undertrykte følelser føre til alvorlige sygdomstilstande.

Så hvad gør man, hvis man vil ændre på det?

Første skridt er accept. Du har de følelser, du har. De er som vejret: Byger, der kommer og går, sol hele dagen eller tordenvejr og skyer. Og de kan være svære at forudsige. Og vid så også at du ikke ER dine følelser. Følelser er noget, du HAR.

Dernæst må du erkende, at mens du er midt i en følelse – ‘i følelsernes vold’ kalder vi det – så kan du hverken tænke eller handle rationelt. Men derfor er der jo ingen grund til at nedgøre følelser som fænomen eller bortvise dem fra ens liv. De er en helt naturlig del af det at være i live. I vores del af verden er følelser blevet nedgjort og undervurderet de sidste 2000 år.

Måske er det ikke helt nemt at være med alle sine følelser. De er der af en grund og har altid noget at fortælle dig. Lad dem komme frem og se lyset, så de kan få den plads, de fortjener – hverken mere eller mindre.

Skygger du for dig selv?

Måske kender du disse ord, som også Nelson Mandela har udtalt ved flere lejligheder:

Our deepest fear is not that we are inadequate. Our deepest fear is that we are powerful beyond measure. It is our light, not our darkness that most frightens us.”

De er skrevet af Marianne Williamson i bogen: A Return To Love: Reflections on the Principles of A Course in Miracles læs evt. hele citatet hér.

Der er mange måder blive bevidst om egne handlingsmønstre og tankebaner. Kan vi overhovedet ændre vores indgroede vaner? Er det muligt at blive ‘den bedste udgave af dig selv’ som så mange kurser og teorier påstår? De sider af os, som lever en hengemt tilværelse i personlighedens skyggelandskaber dukker jo frem alligevel på et eller andet tidspunkt. De har brug for lys, bevidsthed og kærlighed for ikke at styre os – for det gør de, så længe vi ikke kender dem.

Det gælder både de positive og neagtive sider af os selv, som vi af en eller anden grund har gemt væk. Du er måske en person, som arbejder med dig selv og kæmper med at tilgive andre, være åben og (k)ærlig overfor dine nærmeste og så alligevel kommer du til at gøre eller sige noget, som er en uforholdsmæssigt alt for stor reaktion på en eller anden hændelse. At skælde sit barn ud f.eks. Blive hysterisk over en glemt aftale fra partnerens side. At ‘glemme’ de løfter til sig selv om at ændre vaner. Ting, man fortryder lige med det samme, for ‘sådan en person vil jeg ikke være’.

Du ER sådan. Du ER den blide, fromme kvinde. Du ER bitch’en, der ikke gider høre mere vrøvl. Du ER den vise, gamle kone, som ser alt i et højere perspektiv og meningen med det hele. Du ER den forførende, flirtende, sensuelle, attraktive kvinde, der æder mænd til morgenmad. Og meget, meget mere.

Vi har alle egenskaber og kvaliteter i os. Nogle er der skruet højt op for, ja, vi har endda tilegnet os dem i en sådan grad, at disse egenskaber ligefrem ER os, er vores personlighed. Vi identificerer os med dem. Andre har vi tonet så meget ned, at de tilsyneladende ikke findes hos os.

Jeg er overbevist om, at der indeni os ligger uanede muligheder for udvikling og vækst. At dykke ind i sig selv er en rejse, der aldrig ender. Det kan gøres på lige så mange måder, som der findes mennesker. Nogle metoder såsom meditation og mindfulness har vist positive resultater for mange mennesker.

Kunsten giver mulighed for at dvæle i nuet, være nærværende og sanse. Børn gør det hele tiden.

Hvordan gør du?